Att räkna höns
Vi började lägga grunden för vår hönsbesättning i augusti. Vi bestämde oss för att kläcka fram 200 kycklingar. Målet var att få in 100 andelsägare som skulle bli vår första kundbas när vi efter årsskiftet tar över gården.
Hela planen bygger på ett teoretiskt antagande… vi utgick från att moder natur skulle ge oss 50% tuppar och 50% hönor. Så blev det inte!
Film från hönshuset ser du vem som är höna och vem som är tupp?
Ser ni damerna uppe till höger i bild i filmen? De kan man vara bombsäker på att de är höns. De är av rasen Creme Legbar och hönsen har som peruk/frisyr på toppen av huvudet. De värper vackert turkosa ägg.
Det är svårt att könsbestämma kycklingar och bland de minsta har vi fortfarande inte en aning… men bland de äldsta (de som gick i kläckaren i augusti) herre jösses vad damer vi har i flocken. Vi kläckte fram strax över 100 kycklingar i första omgången och nu när vi räknar kan vi konstatera att vi fått fram ca 70% hönor.
Mellankycklingarna är svårare att uttala sig om ännu. Det är betydligt mycket mer tuppar i den gruppen men vi kläckte fram runt 70 kycklingar i den omgången och så strax över 60 i sista omgången.
Så vad gör vi med alla höns – svaret var lätt tyckte vi. Vi sockrar vårt erbjudande till våra andelsägare! Tanken med andelsägandet är ju att produktionen (dvs äggen) ska tillfalla andelsägarna. Om vi nu har många höns betyder det fler ägg per andel. Vi skruvar därför upp estimatet till att varje andelsägare får 280-300 ägg/år och priset är det samma.
Varför inte ta in fler andelsägare kanske någon undrar? Vi har övervägt det också men vi jobbar alla på sidan om att vi driver gården så vi är rädda för att dra på oss för stort leveransuppdrag. Vi satsar hellre på 100 riktigt nöjda andelsägare som vi hinner med att serva med leveranser.
Bor du i närheten av gården och inte riktigt löst alla julklappar ännu, varför inte ge bort en höna i julklapp? Den presenten levererar glädje ett helt år när ett paket härliga färgsprakande gårdsägg väntar vid dörren när man kommer hem.