Nytt byggprojekt
Mitt bloggande har gått på sparlåga denna höst men det har varit flera som har efterlyst den, kul. Onekligen blir man ju glad när man får höra att flera läser och att man saknar när inläggen från Hagalunds Gård tystnat. Som ni vet sedan innan är Annicka vår Insta och FB specialist och jag är bakom tangenterna här på bloggen.
Det senaste som hänt är att vi under slutet av augusti drog igång ett nytt byggprojekt. Vi ska byta innertak, tillika skullgolv, inne i ladugården där suggorna Doris och Greta, hönsen och fåren bor. Egentligen borde man bygga sommartid när ljuset och värmen gör det behagligare att arbeta men vi strök det tidigt det här året… somrarna är intensiva arbetsmässigt och så vill vi att alla ska få vara lediga en vecka så vi insåg tidigt att höstarna det får bli vår projektperiod under året.
Här ser ni ladugården utan innertak. Huset hålla ihop med spännband och stroppar just nu för att det inte ska fläka sig när reglarna är borta. Ska bli skönt när nya är på plats igen för höstblåsten tar tag i det gamla huset 😬
Totalt är det ca 250 kvm golv som ska bytas och ca 1/3 del är redan klar och där har vi redan lastat upp halm på nya golvet 👏🏻
Under det här bygget har vi tagit oss rejält med hjälp från MR och Jan-Erik och gänget på Farmartjänst och det är vi så tacksamma för. Tid är en bristvara för oss och djuren måste snart stallas in för säsongen och då känns det ovärderligt med den hjälp vi får.
Även grannen har vi involverat i vår byggprojekt. Vi har ju en mycket kompetent ’smed’ tvärsöver åkern så Ubbe Hjalmarsson har konstruerat nya fina stolpar som ska bära upp taket. Nu ni fåren kan ni ju försöka gnaga sönder de här stolparna 🤣 De gammal stolparna var i trä och förra vintersäsongen gnagde de bort flera centimeter av stolpen.
Även en drivgång passade vi på att få byggd med hjälp från Ubbe. Vi har lösa så kallade fotbågegrindar som vi använder när vi ska flytta/hantera djuren som är på bete. Stora tjurarna dock de har ju en helt annan power i sig så där håller man inte emot med manskraft hur som helst. Vi har därför gjutit ner stolpar som man trär i grindarna i och tillsammans bildar de en drivgång. Det bygget blev över förväntan bra… helt enkelt tokbra. Vi använder drivgången i två syften, när vi behöver sortera ut specifika djur och när vi behöver lasta dem för transport… båda momenten fungerar klockrent med drivgången.
Här bygger vi drivgång. Det blev en helgaktivitet för hela gänget och Annicka var betongansvarig ihop med mamma.
Här ser ni drivgången när vi lastar. Den är byggd mellan två portar så när vi sorterar tar vi in hela gruppen i lösdriften och så får djuren gå igenom drivgången. Vissa sorteras ut på betet igen och andra får gå in i lösdriften igen. När sorteringen är klar byter vi håll i drivgången och så kan vi lasta djuren som sorterats fram.
Sen har vi haft lite oflyt på farmen också. När vi stackade sista halmbalen för säsongen gick en stor axel sönder i valles kran… han bröt armbågen helt enkelt och underarmen och handen (läs nedre delen av kranen och gripklon) föll handlöst in i hytten. Glassplittret överallt och blodvite 😱 Pappa körde när det hände och gripen touchade till honom vid örat… hade kunnat gå mycket sämre.
Här är Valle efter haveriet. Ser ni att axeln gått sönder där Robban pekar och att den stora kolven som reglerar armbågen hänger i luften.
Som tur är så är Valle tillbaka i matchen igen och det var inte så många dagar han stod stilla. Valle och Deutzen jobbar nästan varje dag och ingen annan maskin kan utföra den typen av lyft som Valle gör. Går Deutzen sönder så kan alltid Grävarn rycka ut och göra samma sak men Valle har ingen ersättare 🚜
Avslutar dagens blogg med en bild på en kalkon som tagit sig ut i hönsgården. Hönsen och kalkonerna har alltid öppet så att de kan gå fritt in och ut som de vill men det har tagit tid för kalkonerna att våga sig upp på hönsbrädan och att våga gå ut.
Senaste kommentarer